30-03-2017

Tieners op de buitenschoolse opvang

Als je 10 jaar wordt, verandert er op zich meestal niet veel in je leven. Je mag jezelf wel vanaf die dag een tiener noemen. Zit je op de buitenschoolse opvang bij Kids Society Erica, dan verandert er juist wel een hoop. Je schuift dan door naar een nieuwe groep en bovendien mag vanaf dat moment mee op het jaarlijkse Tienerkamp.

widm2.jpg

Boeien en binden

Een kind dat tiener wordt, ontwikkelt steeds meer zijn eigen interesses. In veel opzichten neemt een kind dan al een klein voorschot op de middelbare schooltijd die eraan zit te komen. Veel kinderopvangorganisaties vinden het lastig om voor deze groep kinderen aantrekkelijk te blijven. Kids Society Erica koos er daarom al jaren geleden voor om juist voor kinderen van 10 t/m 13 jaar een ander programma, andere ruimtes en eigen inbreng mogelijk te maken.

De kinderen krijgen meer inspraak in hun activiteiten en hebben op onze locaties echt een eigen plek. Daar trekken ze met leeftijdsgenootjes op, in plaats van met de jongere kinderen. Hierdoor hebben wij bijna geen uitstroom vanaf 10 jaar. Bovendien blijven kinderen met veel plezier tot en met groep 8 naar de buitenschoolse opvang gaan.

Eigen activiteiten

Wanneer dat mogelijk is, bijvoorbeeld in de schoolvakanties, brengen we de tieners van de verschillende locaties samen. We gaan dan met deze groep op pad en kiezen dan activiteiten die zij leuk vinden, zonder rekening te hoeven houden met de jongere kinderen. Zo gingen we in de Carnavalsvakantie met de hele groep naar de Ontdekfabriek op Strijp-S in Eindhoven. Ook binnen de eigen groepen passen we de activiteiten aan, aan de interesses van de kinderen. Zo maken we dan zelf sushi, bijvoorbeeld.

Tienerkamp als kers op de taart

Tegen het eind van het schooljaar vindt het Tienerkamp plaats. De meeste kinderen gaan dus in groep 7 en 8 mee op kamp. De voorpret hiervoor zit door het schooljaar verweven, dankzij het ‘Wie is de Mol?’-spel dat in januari start. Dat wordt gespeeld met de leiding die meegaat op kamp. De kinderen kunnen het hele jaar samen puzzelen om erachter te komen welke pedagogisch medewerker de Mol is. Dit jaar is het extra lastig, want nu zijn er 2 mollen tegelijk.

Sowieso zijn bij het Tienerkamp veel medewerkers van Kids Society Erica betrokken. Zo gaat er ruim voldoende staf van verschillende locaties mee op kamp. En de karakteristieke Kids Society Erica bussen rijden rond als controle bij de dropping en komen veel anderen in ieder geval even een kijkje nemen. Ook voor de kinderen is het een prachtig slotakkoord na jaren vol fijne herinneringen op de dagopvang en buitenschoolse opvang. Een mooie manier om al een beetje afscheid te nemen, voordat de kinderen op de brugklas starten. Sommigen vinden het bijna jammer dat ze dan niet meer naar Kids Society Erica kunnen na schooltijd. Uiteraard missen wij die pubers ook allemaal, maar gelukkig hebben we onze eigen herinneringen dan nog.